Tanska
Islanti
Norja
Suomi
Ruotsi
Meny

Asutko Norjassa ja omistat kiinteistön tai huoneiston toisessa Pohjoismaassa?

Asutko Norjassa ja omistat kiinteää omaisuutta / huoneiston toisessa Pohjoismaassa? Seuraavassa on tietoa verotuksesta näissä tilanteissa.

Verotus Norjassa

Toisessa Pohjoismaassa sijaitseva kiinteä omaisuus / huoneisto verotetaan myös Norjassa.

Norjassa sekä omaisuus että tuotto arvioidaan Norjan lainsäädännön mukaan siitä riippumatta, miten omaisuus verotetaan muussa maassa.

Verotusarvo varallisuusverotuksessa

Ulkomaiselle kiinteälle omaisuudelle tai huoneistolle on aina määriteltävä norjalainen verotusarvo. Lähtökohtana käytetään omaisuuden myyntiarvoa. Veroviranomaisen on siksi saatava tieto omaisuuden laadusta (vapaa-ajan asunto, tontti tms.), sijaintimaasta, ostopäivästä, kauppahinnasta ja (mikäli tiedät sen) myyntiarvosta. Verotusarvon ja myyntiarvon suhteen on oltava sama kuin asuinkunnassasi Norjassa.

Varallisuusverotus perustuu verotusarvoon.

Omaisuuden sijaintivaltiossa vahvistettua verotusarvoa ei käytetä Norjan verotuksessa.

Tuotto

Kiinteästä omaisuudesta tai huoneistosta saatava verotettava tuotto on määriteltävä Norjan lainsäädännön mukaan samalla tavoin kuin jos omaisuus olisi Norjassa.

Jos sinua ei veroteta kiinteän omaisuuden tuotosta Norjassa, ulkomailla maksettua veroa ei voi myöskään vähentää Norjassa. Tämä koskee sekä varallisuusveroa että tavallista tuloveroa.

Jos ulkomainen kiinteä omaisuus verotetaan taseen perusteella (suoraan) Norjassa, saat tehdä verovähennyksen ulkomaisesta omaisuusverosta. Jos olet toisessa maassa maksanut tavallista tuloveroa siellä olevasta kiinteästä omaisuudesta, voit vaatia ao. tuloveroa vähennettäväksi norjalaisesta verosta (kreditfradrag). Vähennys ei voi olla suurempi kuin ao tulosta aiheutuva Norjan veron osa.

Kiinteistöverot ja vastaavat, joita ei voi vähentää norjalaisesta verosta (ikke kreditfradrag):

Tanska:                      Ejendomsværdiskat

Suomi:                        Kiinteistövero

Sverige:                      Kommunal fastighetsavgift

Nämä verot voi vähentää verotettavasta tulosta vain, jos omaisuus verotetaan laskennallisesti Norjassa.

Sinulla on oikeus täyteen vähennykseen veloista ja koroista norjalaisessa verotuksessa, vaikka sinulla olisi kiinteää omaisuutta toisessa pohjoismaassa. Tämä koskee myös ulkomaiseen omaisuuteen liittyviä velkoja ja korkoja, vaikka laina olisi otettu ulkomaisesta pankista.

Myyntivoitto

Toisessa Pohjoismaassa sijaitseva kiinteän omaisuuden myyntivoitto verotetaan Norjassa norjalaisten säännösten mukaisesti. Toisessa Pohjoismaassa sijaitsevan kiinteän omaisuuden myynnistä aiheutuneen tappion voi vähentää, jos myyntivoitosta olisi ollut veronalaista Norjassa.

Myyntivoitto verotetaan myös kiinteän omaisuuden sijaintivaltiossa ao valtion säännösten mukaisesti. Voit vaatia että ulkomainen vero vähennetään Norjassa samasta tulosta aiheutuvasta verosta.

Jos olet omistanut ja käyttänyt omaisuutta niin pitkään, että verottoman myyntivoiton norjalaisete edellytykset täyttyvät, myyntivoitto on veroton Norjassa. Silloin et voi vaatia vähennystä verosta, jonka olet maksanut omaisuuden sijaintimaahan. Et voi myöskään vaatia vähennystä tappiosta.

Kun verotettava myyntivoitto lasketaan sijaintivaltiossa ja  Norjassa eri määräysten mukaisesti,  verotettavat määrät eroavat toisistaan.

Valitse toinen maa tästä:   Tanska | Islanti | Suomi | Ruotsi
Meny
 
Logo