Yleinen verovelvollisuus (obegränsad skattskyldighet)

Jos asut tai oleskelet Ruotsissa pysyvästi ja sinulla on Ruotsiin olennaiset siteet, olet Ruotsissa yleisesti verovelvollinen. Tämä tarkoittaa sitä, että olet velvollinen maksamaan veroja kaikista tuloistasi olipa ne saatu Ruotsista tai ulkomailta. Muiden maiden kanssa tehdyt verosopimukset voivat käytännössä rajoittaa Ruotsin verotusoikeutta. 

Asuminen Ruotsissa

Ruotsissa asuvaksi lasketaan henkilö, jonka koti sijaitsee täällä. Tämä koskee normaalisti kaikkia, jotka ovat kirjoilla Ruotsissa tai, jotka tosiasiallisesti asuvat Ruotsissa. Henkilö, joka muuttaa Ruotsiin, on yleisesti verovelvollinen Ruotsissa.

Yli 6 kuukautta kestävä oleskelu (pysyvä oleskelu)

Jotta oleskelua voitaisiin pitää pysyvänä, on oleskelun jatkuttava vähintään kuusi kuukautta. Oleskeluaika voi jakautua kahdelle eri kalenterivuodelle. Tilapäiset keskeytykset oleskelussa eivät vaikuta.

Jotta oleskelu olisi luonteeltaan pysyvää, vaaditaan että yövyt Ruotsissa. Jos esimerkiksi sukkuloit päivisin Ruotsiin naapurimaista, et oleskele täällä pysyvästi, vaikka sukkulointi olisi jatkunut pitkäänkin.

Henkilön, joka oleskelee Ruotsissa pysyvästi, katsotaan olevan yleisesti verovelvollinen yhtäjaksoisen oleskelun ensimmäisestä päivästä lähtien. 

Milloin verovelvollisuus päättyy?

Vaikka muuttaisit pois Ruotsista, voidaan sinua silti pitää yleisesti verovelvollisena. Tämä koskee sinua, joka olet asunut täällä ja jolla on merkittäviä siteitä tänne. Olet yleisesti verovelvollinen, jos et pysty todistamaan ettei sinulla ole merkittävää sidettä.  Tämä sääntö on voimassa viisi vuotta lähtöpäivän jälkeen, jos olet Ruotsin kansalainen tai olet asunut Ruotsissa vähintään kymmenen vuotta. Merkittäviksi siteiksi määritellään esimerkiksi perhe tai asunto Ruotsissa tai liiketoiminnan harjoittaminen yrityksessä tai yhtiössä. Myös muilla olosuhteilla voi olla merkitystä, jolloin ne arvioidaan erikseen.

Jos sinulla ei ole merkittävää sidettä muuton jälkeen, verovelvollisuus päättyy Ruotsista muuton jälkeen. Muussa tapauksessa yleinen verovelvollisuus päättyy, kun siteen katsotaan menettäneen merkityksensä. Se voi esimerkiksi loppua, kun olet myynyt asuntosi.

Vaikka yleinen verovelvollisuus olisi päättynyt, voit olla verovelvollinen tietyistä Ruotsissa ansaituista tuloista. Katso rajoitetusta verovelvollisuudesta kertova osio.