Väestörekisteri

Jos muutat Ruotsiin

Jos aiot asua Ruotsissa yli vuoden, sinun tulee ilmoittaa muutostasi Ruotsiin. Jos ilmoitat maahanmuutosta viikon kuluessa muutostasi, sinut kirjataan väestörekisteriin muuttopäivästä lähtien. Jos teet ilmoituksen myöhemmin kuin viikon kuluessa muuttopäivästä, sinut kirjataan väestörekisteriin siitä päivästä lähtien, jolloin ilmoituksesi on saapunut Ruotsin Verovirastoon (Skatteverket).

Ilmoitus muutosta Ruotsiin tehdään käymällä henkilökohtaisesti jossain Veroviraston palvelutoimistossa. Tämä koskee myös takaisin Ruotsiin muuttavia Ruotsin kansalaisia. Sinun tulee ottaa mukaasi palvelutoimistoon kaikki Ruotsiin muuttavat perheenjäsenesi, myös lapset. Mukaan otettavat asiakirjat riippuvat kansalaisuudestasi.

Jos aiot asua Ruotsissa alle vuoden tai matkustaa Ruotsiin töihin päivittäin, sinun ei tarvitse tehdä ilmoitusta muutosta Ruotsiin. Jos tilanne muuttuu myöhemmin siten, että asumisesi Ruotsissa jatkuukin yli vuoden, sinun tulee tehdä tästä ilmoitus Verovirastolle, jotta sinut merkitään väestörekisteriin.

Jos sinut kirjataan väestörekisteriin Ruotsissa, saat henkilötunnuksen. Muussa tapauksessa sinulle voidaan myöntää ns. rinnakkaisnumero, ks. alla.

Lue lisää väestörekisteristä osoitteessa Skatteverket.

Jos muutat toiseen Pohjoismaahan

Jos muutat Ruotsista toiseen Pohjoismaahan, sinun tulee tehdä ilmoitus muutosta ainoastaan siinä maassa, johon muutat.

Henkilötunnus

Kaikki henkilöt, jotka kirjataan Ruotsissa asuviksi ja merkitään väestörekisteriin Ruotsissa, saavat ruotsalaisen henkilötunnuksen. Henkilötunnus koostuu kymmenestä numerosta, ja se muodostuu syntymäajasta (VVKKPP), kolminumeroisesta syntymäluvusta (viimeinen numero on miehillä pariton ja naisilla parillinen) ja tarkistusnumerosta, joka lasketaan koneellisesti syntymäajan ja syntymänumeron perusteella.

Jos olet saanut ruotsalaisen henkilötunnuksen, se säilyy sinulla koko loppuikäsi ja sinun tulee käyttää sitä ollessasi yhteydessä ruotsalaisiin viranomaisiin.

Rinnakkaisnumero

Jos sinulla ei ole syytä kirjautua Ruotsissa asuvaksi mutta aiot tehdä töitä Ruotsissa tai saada eläkettä ruotsalaiselta maksajalta, tarvitset ns. rinnakkaisnumeron (samordningsnummer).

Rinnakkaisnumero koostuu henkilötunnuksen tavoin kymmenestä numerosta, mutta syntymäpäivälukuun lisätään 60. Rinnakkaisnumero on pysyvä ja ainutkertainen.

Et voi itse anoa rinnakkaisnumeroa, vaan sen myöntää väestörekisteri verotoimiston pyynnöstä, kun olet tai kun työnantajasi/eläkkeenmaksajasi on hakenut Verovirastolta päätöstä ulkomailla asuvien tuloverosta (Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK).

Päätöshakemukseen tulee liittää henkilöllisyytesi hyväksyttävästi osoittava henkilöllisyystodistus. Jos sinulla on jo ruotsalainen henkilötunnus tai rinnakkaisnumero, merkitse se hakemukseen, jolloin sinun ei tarvitse liittää hakemukseen henkilöllisyystodistusta, koska henkilöllisyytesi on jo tiedossa.

Jos sinulla on rinnakkaisnumero, ja myöhemmin todetaan, että sinut tuleekin merkitä väestörekisteriin Ruotsissa, saat väestörekisteristä henkilötunnuksen.