Asutko toisessa Pohjoismaassa ja työskentelet Ruotsissa itsenäisenä ammatinharjoittajana?

Asutko jossain muussa Pohjoismaassa ja työskentelet Ruotsissa itsenäisenä ammatinharjoittajana? Seuraavassa on tietoa tästä toiminnasta saadun tulon verotuksesta.

Rekisteröinti Ruotsissa

Kun aloitat elinkeinotoiminnan Ruotsissa, hanki verohallinnosta (Skatteverket) itsellesi F-verokortti. Tällöin edellytetään että voit osoittaa toimeksiantajallesi, että vastaat itse verojen ja sosiaaliturvamaksun maksamisesta. Asiaan ei vaikuta  onko sinun  maksettava ao maksut kotimaassasi  tai Ruotsissa. Jotta toimintaasi pidettäisiin Ruotsissa elinkeinonharjoittamisena, sen tulee olla itsenäistä, pysyvää ja voittoa tavoittelevaa.

Jos sinulla ei ole Ruotsissa kiinteää toimipaikkaa, rekisteröidy lomakkeella SKV 4632. Jos sinulla on Ruotsissa kiinteä toimipaikka, käytä lomaketta SKV 4620. Pohjoismaisen tuloverosopimuksen mukainen kiinteän toimipaikan määritelmä löytyy osiosta " Yleistä/ kiinteä toimipaikka". Lisätietoja rekisteröinnistä saat tiedotteista SKV 418 ja 419, sivuilta www.skatteverket.se.

Kun olet täyttänyt kysymykseen tulevan lomakkeen, lähetä se Skatteverketin ulkomaanyksikköön Malmööseen (jos olet Tanskasta, Islannista, Färsaarilta tai Grönlannista) tai Tukholmaan (jos olet Norjasta tai Suomesta).

Sellaisessa tapauksessa, että oleskelusi Ruotsissa tulee kestämään yli 6 kuukautta (ja myös säännöllisesti yövyt Ruotsissa), ao. lomake on lähetettävä sille Ruotsin verotoimistolle, jonka alueella asut/oleskelet.

Ruotsalaisen verotunnistetiedon ( skatteregistreringsnummer) saat samalla kun rekisteröidyt Ruotsin skatteverketiin.

Tulovero

Maksat veroa Ruotsissa, jos sinulla on Ruotsissa kiinteä toimipaikka.

Maksat Suomessa veroa myös, jos olet esimerkiksi lääkäri, tilintarkastaja, insinööri tai konsultti (ns. vapaa ammatti), olet Ruotsissa yleisesti verovelvollinen ja oleskelet Suomessa yli 183 päivää 12 kuukauden aikana. Tämä pätee vaikka sinulla ei olisi kiinteää toimipaikkaa.

Jos kiinteä toimipaikka muodostuu, maksat Ruotsiin tuloveroa tämän kiinteän toimipaikan tuottamasta tulon osasta.

Pohjoismaisen tuloverosopimuksen mukainen kiinteän  toimipaikan määritelmä on osiossa "Yleistä/ kiinteä toimipaikka".

 

Kiinteän toimipaikan tuottama tulon osa tai se osa joka on veronalaista ns. vapaata ammattia koskevien säännösten mukaisesti (kulut saa vähentää) verotetaan Ruotsissa, Ruotsin säännösten mukaanJos arvioit, että toiminnan tulos tulee olemaan voitollista, sinun tulee vuoden aikana kuukausittan maksaa veron ennakkoa (F-Skatt). 

Lisätietoja:  www.skatteverket.se  / SKV 295 "Skatteregler för enskilda näringsidkare"

Jos olet Ruotsissa rajoitetusti verovelvollinen,  maksat valtionveroa ja lisäksi 25% kunnallista tuloveroa. Lisätietoja osiossa "Yleistä/Veroprosentit".

Jos olet Ruotsissa yleisesti ( rajoittamattomasti) verovelvollinen; esim. oleskelet Ruotsissa yli 6 kuukautta, maksat valtionveroa ja lisäksi kunnallista tuloveroa sen kunnan mukaan, jossa asut tai vakinaisesti oleskelet.

Jos et asu Ruotsissa, sinun on annettava tuloveroilmoitus ja liittää mukaan näringsbilaga- lomake (SKV 2161 tai SKV 2150) viimeistään tulovuotta seuraavan vuoden toukokuun 2 päivänä.

Jos sinulla ei ole toimintaasi varten kiinteää toimipaikkaa Ruotsissa etkä kuulu ns. vapaan ammatin säännösten piiriin, et maksa Ruotsiin tuloveroa.

Sosiaaliturva

Tilanteessasi on erityisiä säännöksiä, joiden perusteella päätetään minkä maan sosiaaliturvalainsäädännön piiriin kuulut. Ota yhteyttä sosiaalivakuutusviranomaisiin asuinvaltiossasi tai Ruotsissa (www.forsakringskassan.se) saadaksesi lisätietoja.

Työnantajavelvollisuudet Ruotsissa

Ennakonpidätys

Jos sinulla on Ruotsissa kiinteä toimipaikka ja työntekijöitä palveluksessasi, sinun on Ruotsissa rekisteröidyttävä työnantajaksi. Sinun on toimitettava Ruotsin säännösten mukainen ennakonpidätys (skatteavdrag) Ruotsissa tehdystä työstä maksamistasi palkoista.

Jos sinulla ei ole Ruotsissa kiinteää toimpaikkaa, et ole ennakonpidätysvelvollinen Ruotsissa. Jos sinulla on Ruotsissa työntekijöitä, heidän on itse huolehdittava verojensa ja ennakoiden maksusta Ruotsissa.

Sosiaaliturvamaksu

Jos  sinulla on Ruotsissa työntekijöitä, jotka todistuksella osoittavat olevansa vakuutettuja jossain muussa maassaa, sinun ei tarvitse maksaa työntekijöistä sosiaaliturvamaksuja ( työnantajamaksuja) Ruotsiin.

Mutta jos työntekijäsi on vakuutettu Ruotsissa, hänen osaltaan on maksettava Ruotsissa sosiaaliturvamaksu riippumatta esim. siitä onko sinulla Ruotsisssa kiinteä toimipaikka vai ei.

Lisätietoja osiossa "Yleistä/sosiaaliturva".

Sosiaaliturvamaksusta ja ennakonpidätyksestä on Ruotsissa annettava verohallinnolle kuukausittain erityinen ilmoitus

Velvollisuus antaa kontrolluppgift- ilmoitus

Jos yksikin työntekijäsi on verovelvollinen Ruotsiin tai kuuluu Ruotsin sosiaaliturvaan, sinun on  annettava Ruotsin veroviranomaiselle kontrolluppgift-ilmoitus ( lomakkeet SKV 2300, 2343, tai 2309). Asiaan ei vaikuta onko sinulla Ruotsissa kiinteä toimipaikka tai ei.

Lisätietoja: julkaisu SKV 304.

Arvonlisävero

Ulkomainen ammatinharjoittaja, eli henkilö jolla ei ole kiinteää etabloitumispaikkaa Ruotsissa, ei asu tai oleskele vakituisesti Ruotsissa, on rekisteröidyttävä Ruotsissa arvonlisäverovelvolliseksi, jos hänellä on Ruotsissa ammattimaista tavaroiden tai palvelusten myyntiä.  Se kuka maksaa arvonlisäveron (kuka on verovelvollinen) riippuu siitä, mistä tavarasta tai palvelusta on kysymys ja kuka on ostaja.

Kun ulkomainen ammatinharjoittaja myy Ruotsissa tavaran asiakkaalle, joka on rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi Ruotsissa, syntyy käännetty arvonlisäverovelvollisuus, eli ostaja on arvonlisäverovelvollinen. Myyjä voi kuitenkin rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi ja tulla sillä tavoin verovelvolliseksi myynneistään,

Jos ostaja ei ole arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröitynyt (eli on yksityishenkilö tai ulkomainen yritys), on myyjän oltava rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi Ruotsissa ja maksettava arvonlisävero Ruotsiin.

Kun ulkomainen ammatinharjoittaja tarjoaa palveluksia toiselle Ruotsissa kiinteän paikan omaavalle ammatinharjoittajalle, on palvelus arvonlisäverovelvollisuuden piirissä. Yleensä kyseessä on ns. käännetty arvonlisäverovelvollisuus eli ostaja on arvonlisäverovelvollinen hankinnastaan.

Yllä kerrottuihin pääsääntöihin on useita poikkeuksia riippuen siitä, mistä palveluista on kysymys, missä ne tarjotaan ja mikä status ostajalla on. Esimerkiksi kiinteistöön liittyvä palvelus katsotaan tarjotuksi kiinteistön sijaintipaikassa. Jos ulkomainen ammatinharjoittaja tarjoaa palveluksiaan yksityishenkilön Ruotsissa sijaitsevassa kiinteistössä, täytyy ulkomaisen ammatinharjoittajan rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi Ruotsissa ja maksaa arvonlisävero Ruotsiin.

Lisätietoja tavaroiden ja palveluiden myyntiin liittyen verohallinnon internetsivuilta www.skatteverket.se. Voit myös ottaa yhteyttä verotoimistoon, joka käsittelee maastasi tulevien yritysten asioita. Ulkomaanverotoimisto Malmössä käsittelee ammatinharjoittajat Tanskasta, Islannista, Grönlannista ja Färsaarilta, ja verotoimisto 9 Tukholmassa ammatinharjoittajat Suomesta ja Norjasta. Ota yhteys veroneuvontaan Ruotsissa puhelimitse 0771-567 567, tai jos soitat ulkomailta +46 8 564 851 60, niin puhelu osataan yhdistää oikeaan paikkaan.

Valitse toinen maa tst:   Tanska | Islanti | Norja | Suomi |