Asutko toisessa Pohjoismaassa ja saat sosiaalietuutta Suomesta?

Seuraavassa on tietoa toisessa Pohjoismaassa asuvalle henkilölle, joka saa sosiaalietuutta Suomesta. Tämä ohje koskee vain suomalaisen sosiaalietuuden verottamista. Jos saat Suomesta eläkettä, katso tarkemmin kohta "Eläkeläiset".

Esimerkkejä Suomesta maksettavista sosiaalietuuksista:

Sairauspäiväraha, vanhempainetuudet ja työttömyysetuudet.

Verotus Suomessa

Jos asut toisessa Pohjoismaassa ja saat sosiaalietuuksia Suomesta, sinun tulee tarkistaa Suomessa verotoimistosta onko sinun maksettava näistä etuuksista veroa Suomeen.

Yleisesti verovelvollinen

Jos olet muuttanut Suomesta, mutta sinulla on edelleen olennaiset siteet Suomeen, tai oleskelet Suomessa jatkuvasti, sinua pidetään yleisesti verovelvollisena Suomessa. Tällöin maksat sosiaalietuuksista veroa Suomeen samojen sääntöjen mukaan kuin jos asuisit vakituisesti Suomessa.

Rajoitetusti verovelvollinen

Jos olet Suomessa rajoitetusti verovelvollinen, maksat Suomeen veroa Suomesta saamastasi sosiaalietuudesta. Jos oleskelet Suomessa enintään 6 kuukautta, vero on 35 %. Voit vaatia, että Suomesta saamasi ansiotulot verotetaan progressiivisesti, lähdeverotuksen sijaan. Progressiivisen veroprosentin suuruuteen vaikuttaa vuoden kokonaistulojen ja menojen määrä.

Jos saat Suomesta eläkettä, katso tarkemmin kohta "Eläkeläiset".

Verotus asuinvaltiossa

Sosiaalietuutta voidaan verottaa myös asuinvaltiossasi. Jos sinua verotetaan sekä Suomessa että asuinvaltiossasi, asuinvaltiossasi tulee varmistaa, ettei kaksinkertaista verotusta tapahdu. Tämän takia ulkomailta saamasi tulo tulee aina ilmoittaa asuinvaltiosi veroilmoituksella. 

Valitse toinen maa tst:   Tanska | Islanti | Norja | Ruotsi