Väestörekisteri

Sinun tulee tehdä muuttoilmoitus kun muutat Norjaan tai Norjasta.

Kun muutat Norjaan

Jos suunnittelet asuvasi Norjassa yli kuuden kuukauden ajan, on sinun ilmoittauduttava Norjan väestörekisteriin kahdeksan päivän sisällä maahanmuutosta.

Ilmoitus Norjaan muutosta edellyttää henkilökohtaista käyntiä jossain niistä verotoimistoista jotka suorittavat henkilöllisyyden tarkastuksia. Tämä pätee myös Norjan kansalaisiin, jotka ovat muuttamassa takaisin Norjaan. Jos muutat Norjaan perheinesi, tulee jokaisen perheenjäsenen näyttäytyä henkilökohtaisesti verotoimistossa.

Norjaan muuttoa ei tarvitse ilmoittaa väestörekisteriin, jos oleskelet Norjassa alle kuusi kuukautta. Kuitenkin, jos aiot työskennellä Norjassa, sinun täytyy käydä verotoimistossa henkilökohtaisesti saadaksesi verokortin ja henkilötunnuksen (D-numero). Samalla tavoin verotoimistossa on käytävä sellaisten henkilöiden, jotka oleskelevat Norjassa työn takia, ja jotka tulevat päivittäin Norjaan jostain toisesta EU/ETA-alueen maasta.

Se, millaisia asiakirjoja sinun tulee ottaa mukaan riippuu siitä mistä maasta tulet. Lisätietoja löydät osoitteesta skatteetaten.no.

Kun muutat toiseen Pohjoismaahan

Jos muutat Norjasta toiseen Pohjoismaahan, sinun tulee ilmoittaa muutostasi vain kyseisen maan väestörekisteriin.

Henkilötunnus

Kaikki Norjassa asuviksi rekisteröidyt henkilöt saavat norjalaisen henkilötunnuksen. Henkilötunnus koostuu syntymäpäivästä ja tunnusosasta (yhteensä 11 merkkiä).

Henkilötunnus on sama koko eliniän ja sitä tulee käyttää kaikessa yhteydenpidossa norjalaisten viranomaisten kanssa.

D-numero

Henkilöille, joita ei rekisteröidä väestörekisteriin Norjassa asuviksi, mutta jotka esimerkiksi työskentelevät Norjassa, annetaan D-numero samalla kun verokortti annetaan. Sitä ei anneta, jos sinulla jo on norjalainen henkilötunnus, tai olet saanut D-numeron aikaisemmin. D-numero on henkilöllisyystunnus, jota käytetään asioitaessa norjalaisten viranomaisten kanssa ja esimerkiksi avatessasi pankkitiliä norjalaisessa pankissa.

Jos oleskelet Norjassa yli kuuden kuukauden ajan etkä matkusta Norjaan päivittäin toisesta maasta, sinun tulee ilmoittautua Norjan verohallinnossa ja rekisteröityä väestörekisteriin Norjassa asuvaksi. Tällöin sinulle annetaan norjalainen henkilötunnus.