Verotuspäätös

Verotuspäätös sisältää tiedot, jotka olemme saaneet ajalta 1.1.–31.12. työantajaltasi, pankistasi ja muilta osapuolilta, jotka ovat velvollisia ilmoittamaan sinulle maksetuista suorituksista.  Useimmissa tapauksissa voit korjata saamaasi verotuspäätöstä sähköisessä E-Tax (TastSelv) -palvelussa. Osa verotuspäätöksen kentistä on lukittu, ja niissä olevia summia tai tietoja et voi korjata. Jos huomaat kyseissä kohdissa korjattavaa, ota yhteys meihin. Voit korjata lukitsemattomissa kentissä olevia tietoja tai lisätä niihin tietoja tarpeen mukaan. Jos et lisää puuttuvia tietoja tai jos annat vääriä tai puutteellisia tietoja, kyseessä saattaa olla rangaistava teko.

Jos et löydä valmista verotuspäätöstä E-Tax-palvelusta, se voi tarkoittaa, että meiltä puuttuu tietoja tuloistasi tai vähennyksistä (esimerkiksi ulkomailta saadut tulot, jotka sinun tulee ilmoittaa itse). Lisätietoja veroilmoituksesta.

Jos haluat tietää enemmän kuluvana vuonna odotettavissa olevista tuloistasi, vähennyksistä ja veroista, lue lisää verokortista.

 

Veronpalautus

Jos veropäätöksestä käy ilmi, että olet maksanut liikaa veroa, palautamme liikaa maksetun määrän.

Palautus maksetaan yleensä NemKonto-tilille, jollainen kaikilla Tanskassa asuvilla tulee olla. Voit määritellä itsellesi NemKonto-tilin, vaikka asuisit ulkomailla. Toinen mahdollisuus on ilmoittaa meille tiedot tilistä, jonne haluat meidän palauttavan liikaa maksetun veron.

 

NemKonto

NemKonto on julkisen sektorin maksujärjestelmä. Kaikki julkiselta sektorilta saamasi suoritukset maksetaan NemKonto-tilillesi. Sinulla on oltava NemKonto voidaksesi vastaanottaa veronpalautuksia, eläkettä jne.

NemKonto on tavallinen pankkitili, joka sinulla on jo ennestään olemassa. Valitset itse, mitä pankkitileistäsi haluat käytettävän NemKonto-tilinä. Valinnan voit tehdä ottamalla yhteyttä pankkiisi tai kirjautumalla NemKonton itsepalveluun.

Voit määritellä myös ulkomaisen pankkitilin NemKonto-tiliksesi. Lue lisää NemKonto-tilistä.

 

Verovelka

Jos veropäätökseltä käy ilmi, että olet maksanut liian vähän veroa vuoden aikana, sinulla on verovelkaa.

Jos maksat verovelan 1.1.–1.7. välisenä aikana, joudut maksamaan korkoa 1.1. alkaen maksupäivään saakka.

Jos et maksa verovelkaasi vapaaehtoisesti ennen 1.7., vero korkoineen lisätään vuoden 2022 tuloveroosi. Vuoden 2022 veroon lisättävä määrä voi olla korkeintaan 21 798 Tanskan kruunua. Jos verovelkasi on tätä suurempi, ylimenevä osa jaetaan 3 erään, jotka tulevat maksettaviksi elokuussa, syyskuussa ja lokakuussa. Saat E-Tax-palveluun ilmoituksen, kun ensimmäisen erän maksaminen on ajankohtaista.

 

Verovelan syyt

Vertaamalla alustavaa arviota verotuksestasi verotuspäätökseen huomaat yleensä itsekin, miksi olet maksanut liian vähän veroa tuloistasi. Tarkan käsityksen asiasta saat E-Tax-palvelun verotiedot-kohdasta (skatteoplysninger).

Verovelka voi johtua esimerkiksi seuraavista syistä:

  • Vuosi-ilmoituksella ilmoitettu korko on matalampi kuin alustavassa arviossa.
  • Olet käyttänyt pääverokorttia tuplasti vuoden aikana, kun ole saanut tuloja useammasta kuin yhdestä paikasta
  • Sinulta puuttuu vähennys tai se on pienempi kuin alustavassa veroarviossa (esim. työmatkavähennys tai matkakuluvähennys).

Mikäli sinulla jo on verovelkaa, on tärkeä tarkastaa kuluvan vuoden alustava arvio verotuksesta uuden velan välttämiseksi.

 

Lisätietoja verovelasta löydät osoitteesta skat.dk.