Asutko Tanskassa ja omistat kiinteistön tai huoneiston toisessa Pohjoismaassa?

Seuraavat tiedot koskevat sinua, jos olet verovelvollinen Tanskassa ja asut Tanskassa mutta omistat kiinteää omaisuutta Pohjoismaissa.

Kiinteä omaisuus toisessa Pohjoismaassa

Kiinteä omaisuus ulkomailla on myös Tanskassa veronalaista. Tanskassa omaisuuden arvo ja tulot on laskettava tanskalaisten sääntöjen mukaan riippumatta siitä, miten omaisuutta verotetaan ulkomailla.

Omaisuuden arvo

Ulkomailla olevan kiinteän omaisuuden arvo on aina määritettävä. Veroviranomainen (Skattestyrelsen) voi käyttää lähtökohtana myyntiarvoa siellä, missä omaisuus sijaitsee. Siksi veroviranomaisella on oltava tietoa siitä, millaisesta omaisuudesta on kyse (vapaa-ajanasunto, tontti yms.), missä maassa omaisuus sijaitsee, milloin omaisuus on ostettu (päiväys), mikä on ostosumma ja mikä on myyntiarvo, jos tiedossa. Lomakkeelta ”04.053 EN” näet mitä tietoja tulee antaa.

Omaisuuden arvoa käytetään perustana laskettaessa omaisuusarvoveroa. Kiinteistövero on pääsääntöisesti 0,1 prosenttia lasketusta omaisuuden arvosta. Lisätietoja löydät skat.dk.

Vuokratulot

Kiinteästä omaisuudesta saatavat tulot on myös määritettävä tanskalaisten sääntöjen mukaan, eli mahdolliset vuokratulot ja käyttökulut on ilmoitettava verotuksessa samalla tavalla kuin Tanskassa olevasta omaisuudesta.

Jos olet maksanut tuloista veroa toisessa maassa, voit vähentää tanskalaisesta verosta veron, jonka olet maksanut toisessa maassa. Vähennys ei voi ylittää sitä suhteellista osuutta tanskalaisesta verosta, joka johtuu ulkomailta saadusta tulosta.

Jos olet maksanut samanlaista omaisuusveroa toisessa valtiossa, tämä määrä hyvitetään Tanskan omaisuusverossa. Hyvitys ei voi olla suurempi kuin Tanskan omaisuusvero.

Vuokraomaisuuden myynnistä saatu voitto

Kiinteän omaisuuden myynnistä Pohjoismaissa saatu myyntivoitto on Tanskassa veronalaista tuloa tanskalaisten verosääntöjen mukaan. Kiinteän omaisuuden myynnistä Pohjoismaissa aiheutunut tappio on vähennyskelpoista, jos voitto on veronalaista.

Jos sinua verotetaan voitosta Tanskassa, voit vaatia tanskalaisesta verosta vähennystä voitosta maksetun ulkomaisen veron mukaan. Vähennys ei voi ylittää sitä suhteellista osuutta tanskalaisesta verosta, joka johtuu ulkomailta saadusta tulosta.

Jos olet omistanut ja käyttänyt omaisuutta niin, että täytät verotonta myyntituloa koskevat ehdot, voitto on verotonta Tanskassa. Sen vuoksi et voi vaatia vähennystä verosta, jonka olet maksanut Pohjoismaissa voitosta. Et voi myöskään vaatia vähennystä tappiosta.

Valitse toinen maa tst:   Islanti | Norja | Suomi | Ruotsi